Batterier – det handlar om strömförbrukning

augusti 19, 2018

Batterilivslängd

Man kan lugnt säga att batterierna driver våra liv. Oavsett om vi använder smartphones, MP3-spelare, bärbara datorer, surfplattor eller någon annan av alla hundratals enheter så litar vi på batterierna för att hålla oss uppkopplade, underhållna och informerade. Utöver det så är vi faktiskt beroende av batterier för att hålla oss vid liv. Det är batterier som driver den teknik som används av tillexempel läkare, poliser, brandmän och andra. När de här batterierna töms, tar slut eller behöver kontrolleras kan det bokstavligen äventyra våra liv. Så varför byggs inte batterierna för att hålla?

Det är en bra fråga, och det är många företag runt om i världen som försöker hitta ett svar på den. På Wittra har vi dock redan hittat lösningen. Efter år av forskning och utveckling har vi fulländat hemligheten bakom långvarig batterifunktion: minimera strömförbrukningen.

Bortom batteriet

Det säger sig självt att Internet of Moving Things är beroende av batterier. Rörliga saker behöver ström för att kunna fungera medan de rör sig. Det är alltså logiskt att all teknik som Wittra utvecklar inom det här området behöver fokuseras på behovet av maximal batteritid. Vilket är precis vad vi har gjort.

Efter att ha provat flera olika tillvägagångssätt för att optimera enhetens driftstid är det här vad vi har kommit fram till:

1. Smart logisk infrastruktur – Genom att designa om infrastrukturen där datan bearbetas går det att avsevärt minska energiförbrukningen när den trådlösa överföringen av data minimeras.


2. Kontextmedvetenhet –Genom att använda exceptionellt energieffektiva sensorer på vår mobila enhet och få insikt inte bara i var enheten är utan också vad den gör, går det att fatta smarta beslut i själva enheten (trådlösa kommunikationskretsar) om behovet av ökad effekt.


3. Sub-GHz – Genom att använda sub-GHz radiosignaler minskar den effekt som behövs för kommunikation.


4. Kommunikationsplattformar – Genom att använda rätt kommunikationskanal vid rätt tidpunkt går det att minska både energispill och energiförbrukning samtidigt.


5. Smart energihantering – Genom att lägga till en smart kod för energihantering till batterikontrollen kan du avsevärt förlänga livslängden genom att driftcykla varje funktionsblock.

6. Time of flight-metoden – Att skicka och ta emot data direkt från kommunikationschipet minskar bearbetningstiden och därmed minimeras strömförbrukningen. Om du dessutom använder time-of-flight för att positionera enheten utomhus drar det 100 gånger mindre energi än med GPS!

Genom att rikta vår uppmärksamhet mot strömförbrukningen snarare än mot själva batteriet har vi kunnat avancera vår teknik. Till och med längre än vad själva ens trodde var möjligt. Det är därför vi idag har 48 beviljade och väntande patent för våra genombrott enbart inom det här området.

Ge batterierna ett nytt liv

Låg energiförbrukning. Det är den filosofin som har gjort Wittra-teknologin till vad den är idag. Nämligen helt unik på marknaden och revolutionerande inom Internet of Moving Things. Det är också det som har gjort det möjligt för oss att utveckla ett uppladdningsbart batteri med Smart Power Management som kan hålla i upp till 12 månader eller mer efter bara en laddning. Samtidigt som det ger en oöverträffad räckvidd. Medan konkurrenterna inom IoMT kanske nöjer sig med batterier som håller i en eller två veckor, är vi bara nöjda med batterier som håller i minst ett år. Och längre än så.

Är du lika intresserad av våra innovativa lösningar och framåtblickande teknik som vi? Då vill vi gärna höra från dig. Kontakta oss här redan idag!