Svensk patenterad teknik ny världsstandard?

augusti 21, 2019

Varje år försvinner det mångmiljardbelopp i form av stulna verktyg och maskiner enbart i Sverige, bland annat från byggarbetsplatser. Nu har den svenska IoT-innovatören Wittra® tagit fram en unik teknik, som gör det möjligt att få full kontroll på sina verktyg och maskiner, genom att man både kan stänga av, respektive slå på, verktyg och maskiner på distans, exempelvis via Wi-Fi, Bluetooth, eller andra radioprotokoll. Det kan exempelvis handla om handverktyg som borrmaskiner, motorsågar och skruvdragare, men patentet täcker även vitvaror, som exempelvis diskmaskiner, tvättmaskiner och kylskåp, med mera.

Tekniken, som Wittra kallar ”Tool Lock”, är nu patenterad på de största marknaderna, såsom USA, Japan, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Spanien, Kina, m fl. och även i Sverige.

- Wittras ”Tool Lock” teknik är en världsinnovation som löser ett globalt problem med stölder av maskiner och verktyg som polis och tullmyndigheter idag har svårt att både lokalisera och identifiera. Många stöldutredningar läggs dessutom ned på grund av bristande bevis, säger Thomas Bennet, Wittras VD. Genom att man med vår teknik kan göra utrustningen oanvändbar, minskar förstås risken för stölder avsevärt. Vi tror vi kommer få mycket stort intresse från diverse olika aktörer på marknaden för vårt breda patent, fortsätter Thomas.

Patent öppnar dörren till mångmiljardmarknad

Enbart i Sverige har stölderna snabbt blivit en mångmiljardindustri där leverantörer, uthyrare, entreprenörer, användare och försäkringsbolag drabbas hårt. Ur ett internationellt perspektiv så uppskattade amerikanska National Equipment Register (NER) år 2017 i sin årliga ”Theft Report” värdet på enbart stulen hyrutrustning från byggarbetsplatser i USA till upp emot 1 miljard dollar, vilket inte inkluderar stölder av övriga verktyg och maskiner. Mindre än 25% av stöldgodset hittas och kan återtas. 

Sedan tidigare har Wittra även tagit fram en unik positioneringslösning som inom kort blir tillgänglig på marknaden. Även denna teknik är patenterad på de viktigaste internationella marknaderna.

Om Wittra®

Wittra utvecklar innovativa teknologier och lösningar inom IoT – Internet of Things. Sedan starten 2012 har Wittra kunnat säkra en ansenlig portfölj av immateriella egendomar och rättigheter kopplade till sina innovationer. Wittras huvudkontor finns i Stockholm och bolaget ägs till 100% av Nida Tech Sweden AB.

Wittra® är ett registrerat varumärke som ägs av Nida Tech Sweden AB.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Thomas Bennet, VD
Tel: +46 70 278 82 48
thomas.bennet@wittra.se