Teknologin bakom Wittras lösningar

april 28, 2020

Network Installers

Vi på Wittra vill ge våra kunder en smart, flexibel, säker, effektiv och framtidssäker lösning som hjälper dem att hålla reda på sina saker. Det är just därför Wittras IoT-lösningar är grundade i öppna standarder och den trådlösa lågenerginätverksstandarden 6LoWPAN. Denna krångliga akronym står för den senaste versionen av nätverksprotokollet (IPv6) och Low-power Wireless Personal Area Networks (LoWPAN). 6LoWPAN är en uppsättning av standarder definierade av Internet Engineering Task Force (IETF), som skapar och underhåller alla grundläggande internetstandarder och all nätverksarkitektur, vilket inkluderar HTTP (webben), SMTP (e-post), TCP, UDP och så vidare. Anledningen till att vi använder 6LoWPAN är på grund av att det är en nyckelteknologi för trådlösa och inbäddade enheter på internet och en revolutionerande nätverksteknologi som möjliggör effektiv överföring av data över radiolänkar. Det sistnämnda låter även de minsta enheterna med begränsad bearbetningsförmåga skicka information trådlöst med användning av ett nätverksprotokoll. Det är inte bara vi, utan många fler företag som välkomnar 6LoWPAN som sin standard för trådlös kommunikation.

Låt oss ta en titt på varför 6LoWPAN är ett så smart val, varför användning av öppna standarder är så viktigt när det kommer till att konstruera en IoT-miljö och hur allt detta kan gagna dig som kund.

Varför vi har valt att använda 6LoWPAN

Det finns alltid en massa trender när det kommer till teknologi. Vissa kommer och går, medan andra blir standard. Knepet för att skapa hållbara och framgångsrika tekniska lösningar är att ta reda på vad som är vad. Anledningen att 6LoWPAN verkar som en trend som håller på att bli en standard är på grund av att årtionden av IP-teknologi och trådlös nätverksutveckling här sammanförs på ett smart sätt, vilket gör det möjligt för utvecklare och användare att koppla fler saker till molntjänster och möjliggör även ett mer effektivt och mer prismässigt överkomligt sätt att samla och skicka data inom IoT-miljöer; i våra kunders fall på arbetsplatser. Det är viktigt att Wittra-lösningen kan nå vart som helst och låter dig samla in sensor- och positionsdata från dina nyckeltillgångar för en mer pålitlig verksamhet och ett förbättrat stöd och underhåll. IP-baserade teknologier har existerat i många årtionden, är välkända och är bevisat funktionsdugliga och uppskalningsbara. Det är därför som vi använder 6LoWPAN. Fördelarna med detta protokoll är stora:

 • Det är perfekt för att koppla saker till internet. Lågenerginoderna som drivs av IP och med stöd för stora mesh-nätverk gör denna teknologi till ett fantastiskt alternativ för Internet of Things (IoT) -applikationer. Med 6LoWPAN är det möjligt att koppla upp fler saker till molntjänster genom trådlösa lågenergisensorer, vilket gör det enklare för dig att hålla reda på dina värdefulla tillgångar.
 • 6LoWPAN fungerar bra med en öppen IP-standard och den erbjuder end-to-end IP-adressatnoder. IP-baserade enheter kan enkelt kopplas till andra IP-nätverk utan att behöva gateways eller proxytjänster. Det finns inget behov av en gateway, bara en router som kan koppla 6LoWPAN-nätverket till IP. Det är en enkel färdig-att-använda-lösning som är snabb och smidig att sätta i drift.
 • Det är energieffektivt. ”LoW” i 6LoWPAN står för låg energianvändning. Lövnoderna i nätverket kan befinna sig i viloläge under en lång tid, vilket sparar på energi när det inte används. Det innebär också mindre underhåll för dig som användare. Allt du behöver bry dig om är var dina saker är och den här lösningen säger dig just det.
 • Det är säkert. IoT-miljöer kan vara sårbara för hackers, så säkerhet är mycket viktigt. 6LoWPAN kopplas till internet och 802.15.4 erbjuder en stor variation av säkerhetssviter. 6LoWPAN kan använda AES-128 länklagerssäkerhet, vilket innebär att du både kan få autentisering och kryptering. Det är också möjligt att implementera digitala signaturer för att förbättra säkerheten ytterligare.
 • 6LoWPAN fungerar lika bra över trådlösa som trådbaserade uppkopplingar. IP-nätverk möjliggör användandet av existerande nätverksinfrastruktur. Det gör saker och ting mycket enklare för kunden när många olika applikationer inte behöver använda separata nätverk.
 • Det möjliggör automatiseringen och användandet av verktyg. När du kan automatisera dataövervakning, analys, prediktivt underhåll och användandet av verktyg för att hantera och diagnostisera nätverk, spar det både tid och pengar och din arbetsplats blir smartare, mer ändamålsenlig och produktiv.
 • Du kan skapa smarta nät. Smarta nät gör det möjligt att använda småskaliga mesh-nätverk som kan använda IPv6-protokollet för att bättre optimera systemet och tjänsterna. Det låter dig övervaka, lokalisera och kontrollera dina tillgångar så att du kan arbeta mer effektivt.

För att summera allt, kan man säga att med 6LoWPAN är det möjligt att koppla upp fler saker till molnet genom trådlösa lågenergisensorer, vilket gör det mycket enklare för dig att digitalisera din industri och hålla reda på dina värdefulla tillgångar.

Varför Wittra använder öppna standarder

För att göra våra lösningar framtidssäkra håller vi alltid ögonen på horisonten så att vi håller reda på nya trender och framsteg. Vad vi har sett är att utrustning och miljöer som lastbilar, lagerutrymmen, fabriker och så vidare sannolikt använder standardiserade nätverk som stödjer flera typer av sensorer. Vi tror att dessa nätverk kommer grundas i öppna standarder som inte bara gör dem användbara för sensorerna, utan också för reservdelsmarknaden och tredjepartsenheter som behöver nätverkstillgång.

 Anledningarna att vi tror att öppen standard är vägen till framtiden är följande:

 • Öppna standarder är specificerade på ett öppet och fritt sätt, med standardprocesser och dokument tillgängliga för alla. Det uppmuntrar innovation, förbättringar, samverkan och bättre förståelse hos en större publik.
 • Med öppna standarder behöver inte utvecklarna använda specifika teknologier eller förlita sig på en enskild leverantör
 • Öppna standarder innebär färre problem med integration och leder till en mer effektiv utveckling. Det innebär också att utvecklare kan konvertera data från obsoleta applikationer utan problem.
 • När utvecklare inte tvingas använda system från en specifik försäljare får de mer kreativ frihet och använder systemen som faktiskt passar applikationens behov
 • Med standarder som är öppna och tillgängliga för alla, är det mycket enklare att överföra en applikation från den ena plattformen till den andra. Det innebär att du behöver spendera mindre tid på klumpiga integrationer och kan spendera mer tid på att faktiskt förbättra dina applikationer.

I slutändan handlar öppna standarder om att göra lösningen så framtidssäker som möjligt för våra kunder. Genom att kombinera 6LoWPAN och öppna standarder kan vi ge dig en lösning som faktiskt fungerar på direkten och som du aldrig behöver tänka på när den väl är igång.

Framtiden för 6LoWPAN

Som vi sa i början så använder fler och fler företag öppna standarder och 6LoWPAN i sina applikationer och lösningar. Vi tror att dess användning bara kommer att öka och expandera. Med 6LoWPAN, använder alla samma nätverksprotokollsstandard (IP-standard), vilket låter dem prata med varandra utan störningsproblem, oavsett om det är i hemmet eller på fabriksgolvet. Driftskompabiliteten gör det möjligt lägga till, ta bort och flytta olika sensorer och slutenheter, vilket gör nätverket extremt flexibelt och uppskalningsbart. 6LoWPAN-protokollet utmärker sig på många sätt men speciellt när det finns ett krav på framtida möjligheter för integration av enheter.  Som vi ser det kommer kommunikationsdelen av vår lösning redan att stödjas av befintliga datanätverk. Wittras tes är att dessa standarder kommer att baseras på internetprotokollet IPv6, som 6LoWPAN i sin tur har som grund. Vårt mål har alltid varit att leverera morgondagens lösningar i dag, vilket hjälper dig att arbeta smartare. Det är därför vi använder 6LoWPAN!