VÅR HISTORIA

Våren 2011 var Håkan Dackefjord ute på sin vanliga löprunda när han fick syn på en helt ny cykel som stod lutad mot ett träd. Kommande vecka passerade han dagligen samma cykel som stod lutad - orörd - mot trädet. Att se cykeln stå på det här sättet fick Håkan att undra om den hade stulits eller hamnat fel. Hur som helst var det ett fruktansvärt slöseri med en fantastisk utrustning.

Det var det här som fick Håkan att fråga sig: Var är mina saker och vad gör de? För att få svaren på de frågorna började han undersöka lokaliseringsteknik och aktuella lösningar på marknaden. Han insåg snart att dagens IoT-teknik tävlade inom två distinkta positioneringskategorier - inomhus och utomhus. Marknaden för inomhuspositionering var fylld med LPLAN-lösningar, medan den för utomhuspositionering huvudsakligen bestod av satellit- och mobilteknik. Ingen av dem var lämplig för att spåra objekt som cyklar, verktyg eller maskiner.

När han tänkte på cykeln förstod han att många av de föremål som spåras inom ett IoT-område kommer att röra på sig. Mer specifikt så kommer de att flytta sig mellan att vara inomhus och utomhus, samt befinna sig i komplexa miljöer såsom städer eller byggarbetsplatser. Ett genomförbart spårningssystem för tillgångar skulle därför behöva kunna arbeta framgångsrikt inom alla typer av miljöer. Tyvärr fanns det inget sådant spårningssystem.

2013 grundades Wittra® Sweden AB som en följd av teamets outtröttliga forskning, pågående utveckling och de insikter de fått. Sedan dess har Wittra®-tekniken fått en betydande dragkraft inom IoT-industrin och har fått flera prestigefyllda utmärkelser för sin banbrytande teknik inom location intelligence. Tekniken är för närvarande skyddad av 51 patent, vilket gör det möjligt att kontinuerligt spåra tillgångar som rör sig mellan att vara inomhus och utomhus, oavsett hur miljön ser ut. Nästa steg har varit att använda nya standarder för att skapa produkter med rätt marknadsanpassning. Som ett resultat har Wittra® lanserat sina första applikationer på marknaden som ger en enkel och praktisk lösning för att hålla reda på dina saker. Allt tack vare en cykel.